A H-osztályú SIEMENS turbinák átlépték az egymillió üzemórát

Tisztelt Látogatóink!

Igyekszünk a hazai kapcsolt energiatermelő szektort érintő hírek mellett, nemzetközi példákat is bemutatni Önöknek. A nemzetközi hírekből rövid összefoglalókat készítünk. Akit teljes egészében érdekelnek a cikkek , azok számára elérhetővé tesszük a megjelenések eredeti helyét. 

A SIEMENS H-osztályú gázturbinái már közel egy évtizede vannak a piacon, melyek mostanra elérték az egymillió üzemórát. Az SGT-8000H a legtöbb darab számban telepített berendezés. Jelenleg 70 turbina működik világszerte, és majdnem 100 darabot adtak el belőle. A kezdeti 375 MWe-hoz képest ma már ezek a gépek 450 MWe villamos teljesítményre képesek. Az évek során elért fejlesztéseknek köszönhetően ma már ~61 %-os villamosenergia termelési hatásfokot is el lehet velük érni.

Köszönhetően annak, hogy az SGT-8000H gázturbinák termelési hatásfoka magas, a technológia megbízható, a decentralizált energiatermelés egyik bástyájává vált. Számos olyan országban (például: Mexikó, Egyiptom), ahol városi körülmények között kell megoldani az egyre növekvő energiaigények kielégítését, ott ezeket a berendezéseket előszeretettel telepítik. NOx kibocsátása alacsony, terhelési tartománya nagyon széles, emiatt rendkívül rugalmas üzemre is képes.
80 MW/perc (SGT-8000H 50Hz) terhelésváltoztatási sebességet lehet vele elérni. Ezen tulajdonságok miatt egyértelműen alkalmas arra, hogy a növekvő megújuló termelés okozta egyenlőtlenségeket ki tudja szabályozni. Tökéletesen alkalmasak kapcsolt hő- és villamosenergia termelésre. (példa
: CHP erőmű Németországban, Lauswardban). Az energetikai összhatásfok akár 85% is lehet.

Az eredeti cikk forrása: LINK

 

Üdvözlettel:

A Magyar Kapcsolt Energia Társaság

Dátum: 2019.02.28.