EURÓPA LEGJOBBJA: A DALKIA PÉCSI SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰVE

Európa legjobbja a Dalkia pécsi szalmatüzelésű erőműve

Brüsszelben 2014. április 3-án számunkra fontos esemény történt: COGEN Europe a Piacfejlesztési kategóriában Európa legjobbjának választotta pécsi PannonPower biomassza tüzelésű erőművet, amely a tavaly átadott szalmatüzelésű blokk révén a 150 ezer lakosú Pécs energiaellátását teljes egészében megújuló energiaforrásra állította át. A Dalkia Energia tulajdonában álló Pannonpower projektje példaértékű, és jól demonstrálja, hogy a megújuló alapú kogenerációs energiatermelés – a hő és a villamos energia párhuzamos előállítása – járható és fenntartható út Magyarországon és Európában egyaránt. A COGEN Europe döntése során kiemelten kezelte, hogy az évi 240 ezer tonna mezőgazdasági melléktermék beszerzése Pécs környékén évi 4 milliárd forintnyi többletbevételhez juttatja a gazdálkodókat és a begyűjtés és a szállítás 170 embernek teremt munkalehetőséget, ami tökéletesen példázza a megújuló energiaforrások felhasználásának helyi gazdaságra kifejtett pozitív hatásait.

A Pannonpower pécsi erőműve több tekintetben is egyedülálló. “Európában ez a legnagyobb szalmatüzelésű biomassza erőmű, amely a kapcsolt technológiát alkalmazza, ráadásul mindezt kiemelkedő, éves átlagban 57 százalékos, hatásfokkal teszi” – mutatott rá Jean-Luc Bohic, a Dalkia közép-európai régióért felelős műszaki igazgatója, aki a blokk építését Magyarországon felügyelte.

A műszaki igazgató hangsúlyozta, hogy a használt technológia hazai viszonyokhoz történő igazítása jelentős műszaki átalakításokat igényelt:

a régiós tüzelőanyag-ellátási lehetőségek felmérése után az alapvetően száraz gabonaszalma bálák tüzelésére optimalizált berendezéseket és üzemeltetési eljárásokat úgy kellett átalakítani, hogy az új blokkban magasabb nedvességtartalmú, és egyéb szántóföldi növények – kukorica, napraforgó – szármaradványaiból álló bálák is felhasználhatók legyenek.

Az itthon több mint 20 éves múltra visszatekintő lokális energiaszolgáltató szakemberei abban bíznak, hogy a beruházás hasonló fejlesztések katalizátora lehet a jövőben. “A Pécsett általunk kialakított energiatermelési modell változatlan szabályozás, hasonlóan stabil villamosenergia- és hőpiac, valamint megfelelő mezőgazdasági potenciál mellett akár kisebb méretben máshol is megvalósítható Magyarországon, és az előnyöket képes minden esetben biztosítani” – emelte ki Renaud Capris, a Dalkia Energia vezérigazgatója.

Magyarországon 67 ezer fogyasztót távhővel ellátó Dalkia Energia vezérigazgatója szerint fontos, hogy a pécsi beruházás ne egy egyedüli kezdeményezés legyen, hanem modellként szolgáljon a magyarországi adottságokat kihasználó, a távhőszektort hatékonyabbá tevő folyamatnak. A pécsi energiaellátási modell jó példája annak, hogy az ország adottságai mellett a biomassza beemelése a távhőszolgáltatásba megtérülő és minden érintett számára előnyöket rejtő lehetőség. A megközelítés és a technológia kisebb, akár csak 1000 fogyasztót ellátó rendszerek esetében is eredményesen alkalmazható” – hangsúlyozta Renaud Capris.