Gázmotor Munkabizottság ülés

A látogatás helyszíne:
1144 Budapest, Füredi u. 63. FÜREDI UTCAI GÁZMOTOROS FŰTŐERŐMŰ

A látogatás időpontja:
2018.11.09., 1000-1130

A látogatás célja

A látogatás fő célja az volt, hogy a Gázmotor Munkabizottság tagjai megismerhessenek egy Magyarországon egyedülálló műszaki megoldást. Ugyanis 2018.08.23-án ezen a telephelyen megkezdte tesztüzemét az ALTEO akkumulátoros villamosenergia tárolója.  A tároló a gázmotoros erőművi egységekkel képes kooperációra.

Barna Nándor, a Gázmotoros Munkabizottság vezetője, szervezte meg a látogatást. A megtekintett telephely részéről Kurucz Balázs (Alteo – Közép-Magyarországi régió vezető), illetve Németh Géza (Wärtsilä – szervízmérnök) tartott előadást. Előbbi inkább a beruházással, és üzemeltetéssel kapcsolatos tapasztalatokról, míg utóbbi inkább a műszaki tartalomról beszélt.

1. ábra: A kép közepén vendéglátónk Kurucz Balázs, tőle balra ‘Sigmond György (MKET), jobbra László Tamás (MKET)

A látogatás tartalma

Kurucz Balázs ismertette a beruházást.

A beruházás 1,1 milliárd forint összértékű K+F projekt (KFI_16-1-2017-0152 számú projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, „A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” pályázati program) keretében, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 500 millió forint értékű támogatásával valósult meg. A teljes beruházás 1 Mrd forint volt. Magyarország első úgynevezett hibrid erőművének tekinthetjük a Füredi utcai gázmotoros fűtőerőművet. A beruházás céljai a szabályozó központi működés fejlesztése, a kapcsolt termelés szabályozhatóvá tétele, az időjárásfüggő erőművek a vállalat portfóliójába, illetve a magyar villamosenergia-rendszerbe való integrációja, a tároló működés optimálása.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=wTL8lKrwCGQ&t=3s

Alkalmazási módok: Primer szabályozás, megújulók kiszabályozása, szekunder szabályozás.

Jelenleg az akkumulátoros villamosenergia-tároló a primer szabályozás piacán működik.

Magát a beruházást 10 éves gazdasági élettartammal tervezték meg a szakemberek. Több körös előpályáztatás végén 4 cég adott ajánlatot. A nyertes GREENSMITH (Wärtsilä tulajdon) amerikai cég volt az, aki az akkumulátoros egységet és a hozzá tartozó 3 darab transzformátor+inverter állomást leszállította. Ez az amerikai cég kimondottan ilyen műszaki megoldásokkal foglalkozik, de leginkább az amerikai kontinensen. Számos beszállító is közreműködött.

2. ábra: A három darab transzformátor+inverter állomás

A Li-ion típusú LG gyártmányú akkumulátorok egy konténerben vannak elhelyezve, mely három részre, úgynevezett RACK-re van osztva. Egy rack-hez tartozik egy darab SMA 7,25 MVA teljesítményű inverter transzformátor. A 3 külön álló akkumulátor rack 600 modulból és 16.600 akkumulátor cellából áll, a teljes tömeg ~ 40 tonna.

A megvalósult beruházást integrálták a gázmotorokkal, és integrálni fogják az időjárás-függőkkel. Most kezdik optimalizálni a működését. Mintegy 10.000 paramétert gyűjtenek. Néhány éven belül megtérül.

3. ábra: A 3,92 MWh összkapacitású Li-Ion akkumulátorokat tartalmazó konténer

A Li-Ion akkumulátorok hőmérséklet-tűrése viszonylag alacsony, 28 +/- 80C, ezért az akkumulátorokat tartalmazó konténert folyamatosan klimatizálni kell, mely feladatot két nagy teljesítményű ipari kompresszoros hűtőberendezés látja el. Továbbá arra is figyelni kell az üzemeltetésnek, hogy az akkumulátorok ne süljenek ki teljesen, melyet szünetmentes tápegységek biztosítanak havária esetén. Normál üzemben a töltöttséget 40-50% körül tartják, mely a legoptimálisabb az egységek élettartamának szempontjából. Amint bizonyos szint alá esik a töltöttség, a berendezések garanciát vesztenek. A beruházás nem igényelt hálózatbővítést, viszont az engedélyeztetés miatt kizárólag csak a gázmotorokról lehet tölteni őket, a hálózatról nem. Ennek előnye, hogy nincsenek rendszerhasználati díjak. De a jövőben az üzemeltető szeretné megoldani, hogy a hálózatról is tölthető legyen az energiatároló. Továbbá 2019-re tervezi, hogy a berendezés optimális üzemeltetésének tervét is kidolgozza.

Kurucz Balázs kérdésekre elmondta, hogy a 10 év élettartam az üzleti terv része, erre van garancia, de ha érdemes folytatják az üzemeltetést. A gázmotoros fűtőerőmű élettartamát is hosszabbíthatják.

Más Wärtsilä gázmotoros erőműveknél nem tervezik tároló építését, mert ez már letörte a csúcsokat. A szabályozó központ gázmotorokra alapul, de a KÁT-ból kikerülő megújulók is ide fognak tartozni.

Németh Géza Wärtsilä üzemmérnök elmondta, hogy a névleges energiatároló képesség 3,92 MWh, de a hozzáférhető energia 3,4 MWh. A szerződött csúcsteljesítmény 6 MW, de ennél a gyakorlatban többet tud ~7 MW-ot. Az akkumulátorokat szállító cég garanciát adott arra, hogy az energiatároló egység 10 év múlva is képes lesz 2,8 MWh energiát eltárolni, mely várható kapacitás csökkenést közel lineáris degradációval vehetnek figyelembe a mérnökök a tervezési élettartam során. A berendezések karbantartási igénye csekély (szinte csak takarítás, és felülvizsgálat). Ezenfelül a szállító cég garanciát vállalt a teljes életciklusra meghatározott töltés-kisütési ciklusok számára is.

A GREENSMITH 180 MW-os rendszert felügyel.

A Wärtsilä-nak főleg gázmotoros erőművei vannak, de „zöldül”, a napenergia területén is terjeszkednek.

Kérdésre Németh Géza azt mondta, hogy karbantartási igény lényegében nincs, ha valami elromlik, cserélnek. Évente kétszer megnyitják a konténer ajtaját, ilyenkor a berendezés leáll. De távellenőrzéssel többet látnak, mint helyben.

Köszönetnyilvánítás

A Magyar Kapcsolt Energia Társaság szeretne köszönetet mondani, hogy a telephely szakemberei vendégül láttak minket, és hogy színvonalas előadásaikkal bemutatták megjelent tagjainknak az akkumulátoros villamosenergia tároló működését, valamint a beruházással és az üzemeltetéssel kapcsolatos tapasztalataikat.

Résztvevők névsora:

Résztvevő neve

Képviselt cég
Balogh Zoltán

MVM Partner

Barakonyi Péter

Barna Nándor

MKET

Bíró József

Greenergy

Fekete Gábor

Alteo

Gebhardt Gábor

VKSZ Zrt.

Hajsó Gusztáv

EHU EET

Hamvai László

MKET

Imrefy Sándor

EHU EET

Job Viktor

Rába Energiaszolgáltató Kft.

Kurucz Balázs

Alteo

László Tamás

MKET

Németh Géza

Wärtsilä

Novák Dániel

MKET

‘Sigmond György

MKET

 

Felhasznált források:

Átadták az ALTEO akkumulátoros energiatárolóját

Dátum: 2018.11.27.