GÁZTURBINÁK JEGESEDÉSE – HAZAI TAPASZTALATOK

Gázturbinák jegesedése – hazai tapasztalatok

Hazai erőműveinkben üzemelő gázturbinákon felmérést végeztünk – az MKET Gázturbina Munkabizottság kezdeményezésére – amelynek eredményét az alábbiakban foglaljuk össze:

Erőmű

Géptípus Jégmentesítő

BorsodChem

GT 10B (Alstom)

van

Budapesti Erőmű/Kelenföld

GE9001
Solar Taurus 60

van
nincs

           –   ”   –     /Kispest

GE6101 FA

van

           –   ”   –    /Újpest

GE/TURCO 6F A 012

van

Csepeli Erőmű GE PG9171

van

Debreceni Erőmű

GE PG 6101 FA van
Dorogi Erőmű RR Allison 501-KB7

van

Dunamenti Erőmű

Siemens V 94.2 van

Kőbányai Erőmű

Solar Taurus 60

nincs

Mátrai Erőmű Hitachi H-25 AX

van

Miskolci Erőmű

Siemens S GT-700

van

Észak-budai Erőmű
–  ”   –

Rolls Royce RB 211-T
Solar Mars 100

van
van

Nyíregyházi Erőmű

Hitachi H-25 AX

van

TVK Erőmű

Alstom GT 10 B

van

Gönyű Erőmű

Siemens SGT-5-400F

van

GTER gyorsindítású GT-k

Litér PG 9171E
Lőrinci V94.2
Sajószöged PG 9171E

van
van
van

FGSZ Zrt. Solar (GE) gépek nincs (van)

Fenti táblázatból látható, hogy a gázturbináknál általában a létesítéssel egyidőben a jégmentesítő is beépítésre került.

Bár az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy az eredeti, gyári megoldások kivédték a jegesedést, azonban néhány esetben (Mátrai Erőmű: kiegészítő fűtés, Újpesti Erőmű: automatika beépítés, Kispesti Erőmű: szoftver módosítás) némi módosítást, korszerűsítést a üzemeltetők jónak, szükségesnek tartottak (ez vonatkozik  a jegesedés kivédésére, a túlzott energiafogyasztásra.).

Az üzemeltetőknek nagyobb figyelemmel kell lenniük a kritikus időjárási körülményekre, amikor a légköri viszonyok kedvezően alakulnak a jegesedés elindulására (alacsony hőmérséklet, magas relatív páratartalom).

A jégmentesítő berendezések általában +5°C alatt (-5°C-ig) és 70-80% páratartalom felett jönnek működésbe (legtöbb esetben automatika indítja, de van olyan is, hogy a kezelőkre van bízva).

A MOL Földgázszállítóknál üzemelő gázturbináknál (a GE gépeket kivéve) nincs jégmentesítő berendezés, mert a tapasztalatok bebizonyították, hogy a “mélységi szűrők” alkalmazásával nem történt – eddig – üzemzavar, meghibásodás (a szűrők viszonylag vastag műanyagszűrők, amiket 4-5 évente kell csak cserélni!).

Összefoglalva: a gázturbinák biztonságos üzemvitele érdekében fokozott figyelemmel kell lenni – főleg téli időszakban – az eljegesedés lehetőségére, amelyet ha nem tudunk kivédeni, komoly károk keletkezhetnek a turbinában.

Hamvai László

About wordpress@origami-europe.hu