Nemzetközi kitekintés

Lengyelország: Állami támogatás egy hulladékégető fűtőerőmű építésére

Az Európai Bizottság elfogadta Lengyelország terveit, hogy egy magas hatásfokú kapcsoltan hőt- és villamos energiát termelő hulladékégető fűtőerőmű létesüljön állami támogatással. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a támogatás segíti az EU-s energetikai és környezetvédelmi célok elérését, anélkül hogy torzítaná a piaci versenyt.

A kapcsolt termeléssel magas összhatásfok érhető el, hiszen a villamosenergia termelés során keletkező hőt is hasznosítják. Ebben a konkrét esetben távfűtésre. A projekt segítségével elérhető, hogy közel 100.000 tonna/év hulladékot nem kell deponálni.

További részletek a témával kapcsolatban: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-2150_en.htm

A mikro méretű kapcsolt energiatermelők piacának átlagos éves növekedési üteme meghaladhatja a 23 %-ot 2023-ig.

Az elkövetkező években a mikro méretű kapcsolt energiatermelés terjedését a folyamatosan növekvő energiaigénnyel lehet magyarázni. Egyre nagyobb mértékű a háztartások, fűtés, szállítás, a digitális gazdaság elektrifikációja, mely elősegíti a mikro-CHP egységek elterjedését a közel jövőben. Az elemzők 23 %-os átlagos éves növekedési ütemet jósolnak 2023-ig.

A terjedés egyik legnagyobb akadálya, hogy a mikro-CHP rendszerekre még nem léteznek kiforrot szabványok, szabályozások. Ez hátráltatja a technológia szélesebb körű elterjedését, és korlátozza a piac növekedését.

További részletek a témával kapcsolatban: http://www.spoke.com/press_releases/5cb78b1f28d3e4d2ea001dec

 Amerika: Beruházási adókedvezmény az energiatárolók létesítésére

Az elmúlt évtizedben a megújuló energiaforrások egyre nagyobb teret nyertek az energiatermelésben. Ahhoz, hogy a megújulókban rejlő lehetőségeket legnagyobb mértékben ki tudjuk használni, szükség van energiatárolók telepítésére. Az USA-ban beruházási adókedvezményben részesülnek az energiatárolót építő cégek. Ezzel a beruházásokat vonzóbbá tették, elősegítve a tárolók elterjedését, a megújuló rendszerek hatékonyabb működését.

Bármely energiatermelő – legyen az nap, szél vagy gázos, kapcsolt termelő – képes profitálni az energiatárolók nyújtotta előnyökből. Segítségükkel megbízhatóbban, rugalmasabban, hatékonyabban tudják kielégíteni a fogyasztók igényeit. A befektetőknek átlátható és hosszútávon megbízható szabályozási környezetre van szüksége, hogy beruházási döntéseiket kellően megalapozottan hozzák meg.  Az adókedvezménnyel a beruházók a beruházási költségek ~15 %-át képesek megtakarítani.

További részletek a témával kapcsolatban: https://www.eqmagpro.com/a-brighter-future-why-energy-storage-belongs-in-the-investment-tax-credit/

Dátum: 2019.04.26.