Budapesti Erőmű Zrt.

A társaság már több, mint 100 éve vesz részt a főváros energia ellátásában. A legrégebbi erőműegység a nemrégiben leállított Révész utcai Fűtőmű 1906-ban épült, az Újpesti Erőmű 1910-ben, míg a Kelenföldi Erőmű 1914-ben kezdte meg működését. Az erőművek mindegyike hosszú évtizedeken keresztül széntüzeléssel működött, amelyet az 1960-as években felváltott a fűtőolaj, végül a földgáz.

Budapesten 1953-ban indult meg az ipari célú és 1958-ban a lakossági célú távhő-ellátás, a Kelenföldi Erőműből elsőként Magyarországon. A növekvő lakossági igények kielégítése céljából az 1960-as évek elején újabb erőművek épültek Angyalföldön, Kispesten és Kőbányán (ezek közül jelenleg már csak a korszerűsített Kispesti Erőmű üzemel). Alapvető célja, hogy tiszta energiahordozóból, a lehető legmagasabb hatásfokon, minimális környezeti terhelés mellett, folyamatosan és megbízhatóan termelje meg az energiát.

A folyamatosan megvalósuló fejlesztések hatására mind a hőenergia-, mind a villamosenergia-termelés kedvező hatásfokkal, egyre kisebb költségszinten valósul meg. A kapcsolt energiatermelés nyújtotta előnyök, elsősorban az egyre kevesebb fajlagos tüzelőanyag-felhasználás következtében fokozatosan csökken a környezet terhelése. A jelenlegi károsanyag kibocsátás a 15 évig tartó erőmű korszerűsítési program előtti állapot egyötöde.

Környezetbarát és hatékony energia-termelésével a Budapesti Erőmű Zrt. bizonyítja, hogy erőmű és lakosság biztonságosan, a másik érdekeit figyelembe véve, az eljövendő nemzedékekért dolgozva élhet egymás közvetlen környezetében. Törekszik arra, hogy energiatermelő tevékenységét a Legjobb Elérhető Technika alapelveinek figyelembevételével végezze:

  • berendezései üzemeltetéséhez a legkedvezőbb tulajdonságú fosszilis tüzelőanyagot, a földgázt használja;
  • energiatermelő tevékenysége során igyekszik a legjobb hatásfokú kombinált ciklusú kapcsolt energiatermelés részarányát maximalizálni;
  • beruházásai során hosszú távú fejlesztési célokat vesz figyelembe az energia-hatékonyság további növelése érdekében.

A Budapesti Erőmű Zrt. jelenleg is a főváros legjelentősebb energiatermelője. Távhőigényének közel 60%-át termeli meg, míg az előállított villamos energia országos piaci részesedése eléri a 4,1 %-ot. A technológiai korszerűsítések eredményeként a szolgáltatás minőségének javításával 144 000 távfűtött lakásban élő, közel fél millió fogyasztó, valamint sok száz közület számára ma már szünetmentesen biztosítja a távhőt, növelve a fogyasztók komfortját. A budapesti távhő-vagyon megerősítése és a jövő energia-igényeinek kielégítése érdekében a cég együttműködik a stratégiai partnereivel, valamint a helyi önkormányzatokkal is.

A Budapesti Erőmű Zrt. gázturbinái rendkívül széles teljesítmény tartományban, rugalmasan szabályozható képességeik kihasználásával 2012-től megbízhatóan részt vesznek az országos villamosenergia-rendszer szekunder szabályozásában.