SZÁZMILLIÁRD FORINT KÖRNYEZETBARÁT ENERGETIKAI FEJLESZTÉSEKRE

A Környezeti és Energetikai Operatív Program keretében 2007 és 2013 között 62 milliárd forint fordítható a megújuló energia támogatására,38 milliárd pedig energia-hatékonyság fokozására.

Százmilliárd forint támogatás jut a környezetbarát energetikai fejlesztésekre a Környezeti és Energetikai Operatív Program (KEOP) keretében 2007 és 2013 között – mondta Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára kedden Tapolcán, a háromnapos Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia megnyitóját követően.

A támogatási összegből 62 milliárd fordítható a megújuló energia támogatására, 38 milliárd pedig energia-hatékonyság fokozására – tette hozzá a szakállamtitkár. Rámutatott: környezetvédelmi szempontból a fejlesztési irány az, hogy épüljön ki ott is a kapcsolt energiatermelés – a meglévő távhőrendszerek esetében -, ahol még ez nincs meg, másutt pedig a meglévő kapacitást kell bővíteni.

Dióssy László szerint különösen kívánatos, hogy a kapcsolt termelés megvalósítása megújuló energiaforrásokkal történjen, illetve egyéb hőbázison – ipari hulladékhővel, hűtési igények kielégítésével összekapcsoltan – valósuljon meg.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a szén-dioxid-kibocsátást az Európai Unió tagországaiban 2020-ig 18 százalékkal kell csökkenteni, az 1990-es adatokhoz képest. Rámutatott arra is, hogy Magyarországon a 3,9 millió háztartás fogyasztja el a primer energia 40 százalékát, a háztartások “felelősek” a szén-dioxid-kibocsátás egyharmadáért.

Dióssy László ismertetése szerint a megújulóenergia-használatot a teljes energia-felhasználáson belül 2020-ig 13 százalékra kell növelnie Magyarországnak (uniós szinten ez 20 százalék). Uniós előírás a bioüzemanyagok részarányának a növelése is: 2010-re 5,7, 2015-re 8, míg 2020-ra 10 százalékra – tette hozzá a szakállamtitkár.

Rámutatott: a káros anyagok (például a szén-dioxid)kibocsátásának csökkentését az energia-takarékosság növelésével, a megújuló energiák bővítésével, a szén-dioxid-megkötési technológiák alkalmazásával,illetve a tüzelőanyag-váltással lehet elérni. A szakállamtitkár szólt arról, hogy a zöld tárca” vezetői április végén “klímakörútra indulnak”, amelynek keretében elsősorban a hét régióközpontban találkoznak az önkormányzatok, a tudomány és a vállalkozói szféra vezetőivel, és lakossági fórumokat is tartanak.

A tárcát vezető miniszter és a szakállamtitkárok arról tájékozódnak és tárgyalnak majd, hogy miként lehetne csökkenteni az adott régióban a szén-dioxid-kibocsátást, illetve hogyan hasznosítsuk a megújuló energiákat – mondta Dióssy László.

Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke a konferencián elmondta: az elmúlt 18 évben kétezer megawattos kapcsolt energia termelő beruházás valósult meg. Megjegyezte: 1200 megawatt nagyerőművi, 800 pedig kiserőművi fejlesztés volt. (MTI)

(A hír a XI. MKET Konferencia záró napján jelent meg.)