SZOMSZÉDOLÁS – MŰSZAKI TAPASZTALATCSERÉVEL

A legutóbbi XVI. MKET konferenciánkon résztvevő szakemberek – mint máskor is – az előadások, pódiumviták után a fehér asztal mellett sem tudnak elszakadni szakmájuktól, ott is folytatják a témák kifejtésével a beszélgetéseiket….így került szóba – többek között – a Gázmotor Munkabizottság tevékenységének fontosságára, gyakorlati hasznára.

A konferencián résztvevő, a szomszédos Szlovákiából eljött COM-therm cég vezetőivel (Csonka Lajos, Lukovics Gyula és Konczer József urakkal) egy asztalnál ülve hosszan értékeltük, vitattuk meg az energiaszolgáltatók nem könnyű helyzetét itt nálunk és ott a szomszédban egyaránt. Ez alatt szívélyes meghívást kaptunk a COM-therm szakembereitől, mely szerint a következő kihelyezett gázmotor munkabizottsági ülést tartsuk náluk Komarnóban. Mi szívesen elfogadtuk a kedves meghívást – gazdagítva, bővítve ezzel is mind a szakember ismeretségi körünket, mind egy új létesítmény megismerését.

A konferenciát követően nekiláttunk szervezni a találkozót, hogy mielőbb megismerhessük Komarnó belvárosát és a város fűtőerőművét.

A munkabizottsági ülésre 2013. május 28-án került sor, amelyen 19 szakember vett részt. Megérkezésünkkor rövid belvárosi séta kapcsán láttuk a megszépült belvárosi részt, majd üzemlátogatás következett, ahol vendéglátóink bemutatták az erőmű új hőszivattyúit, gázmotorjait és gáztüzelésű melegvíz kazánjait. Különösen jó megoldásokat alkalmaztak a hulladékhő hasznosítására ezzel is javítva a berendezések hatásfokát, gazdaságos üzemeltetését.

Vendéglátóink az üzemlátogatást követően szemléltető előadásban ismertették a fűtőmű privatizálását követő műszaki újításokat, modernizálásokat, amellyel sikerült rövid idő alatt cégüket nyereségessé, üzembiztossá tenni. Ehhez sok munka, odafigyelés, szorgalom kellett mind a maguk, mind a város érdekeinek szem előtt tartásával. (Kb. 10.000 lakás fűtés- és melegvíz ellátását szolgálják.)

A több lábon állás előnyeit is kihasználták: az erőmű területén álló épület hasznosítása és a rendelkezésre álló szakember gárda révén polifoam anyagú PE habfeldolgozású csőhéj-szigetelő üzemet is létesítettek.

Az MKET részéről még két előadással színesítettük az ülést:

  • Papp Tibor: a Magyarországon üzemelő gázmotorok megváltozott üzemvitele és annak hatásai a gázmotorok élettartamára, karbantartási ciklusaira, és
  • Farkas Katalin: a Petro-Canada cég által kifejlesztett és forgalmazott olajok műszaki és gazdasági haszna

címmel hangzott el.

Az előadások témáit megvitatva, hasznos tapasztalatcserét folytatva ezen munkabizottsági ülés mindannyiunk számára emlékezetes marad.

Megköszönve vendéglátóink meleg, barátságos fogadtatását ismét gazdagabbak lettünk ötletes energetikai megoldások terén, továbbá személyes, baráti kapcsolatok is létesültek szakembereink között.

About wordpress@origami-europe.hu