SZOMSZÉDOLNI JÓ ÉS KELL!

A szeszélyes időjárás kegyes volt hozzánk, a Gázmotor Munkabizottság tagjaihoz. Gyönyörű őszi napsütésben érkeztünk 2015. szeptember 9-én a Felvidék dimbes-dombos tájain keresztül Losoncra.

Ez alkalommal két létesítmény megismerésére utaztunk el:

a) Műanyag (PE, PP) hulladékot feldolgozó üzemet látogattuk meg.Ez számunkra új, ismeretlen technológia volt, ezért különös érdeklődéssel fordultunk a vendéglátó, az üzem vezetője felé, feltéve számtalan kérdést a tervezéssel, a beruházással, az eddig nyert üzemviteli tapasztalatokkal kapcsolatban.

Az üzem létesítése 2008-ban történt PCP-700 (T-TechnologyR) alkalmazásával. 4 műszakban folyik a termelés (45 óránként szükséges kazántisztítás, 6-8 óra leállással), az alkalmazottak száma 35 fő. A kazánok felfűtéséhez 20%-ban külső forrású gázt kell vásárolni. Az üzem kapacitása: 1000 t/hó műanyag hulladék (bálázva). Termelt tüzelőolaj: könnyű és középnehéz fűtőolaj, amely eladásra kerül.

b) Egy jól gazdálkodó termelő szövetkezet 2011. évbenbiogáz üzemet létesített Bolyk községben. A felhasznált saját mezőgazdasági hulladék anyagaik (siló 30%, hígfolyós állati trágya 70%) által kb. 1MW villamos teljesítményt tudnak szolgáltatni. Az üzem kihasználtsága nagyon jó: 8000-8200 óra/év. 2 db gázmotor típusa: MWMTCG 2016V 600 és 400 kW teljesítmény. Üzemeltető személyzet: 2 fő

Papp Tibor a Sinergy Kft. mérnöke összefoglaló előadásában a Magyarországon üzemelő gázmotorok karbantartásánál szerzett tapasztalatokat ismertette, különös tekintettel a segédberendezésekre, villamos kapcsoló, valamint gázellátó részekre (amit az üzemeltetők általában nem kellő súllyal kezelnek a karbantartásoknál).

A látogatás alkalmával sok érdekes, hasznos ismeretet szereztünk szomszédainktól: a létesítmények tervezése folytán ügyes, célszerű döntésekkel nyertek időt és pénzt a beruházásoknál (telephelyválasztás, engedélyek előkészítése, stb.)

Néhány fotóval illusztráljuk a látogatásunkat, remélve, hogy a szomszédolás kölcsönös lesz és a jövőben folytatjuk e hasznos gyakorlatot.

About wordpress@origami-europe.hu