SZOMSZÉDOLNI MÉG MINDIG JÓ ÉS SZÜKSÉGES!

Nyíregyházán jártunk egy “játékos” munkabizottsági ülésen

 

Télies időben, de meleg fogadtatással léptünk be a LEGO nyíregyházi, szépen kialakított, jól szervezett üzemi területére, ahol a szokásos eligazítás, munkavédelmi oktatás után tartottuk meg az MKET Gázmotor Munkabizottság kihelyezett ülését.

A program szerint 3 előadás hangzott el üzemlátogatással bővítve.

Az elsőben ismertetésre került a LEGO gyár története, fejlődése, valamint a nyíregyházi üzem létrehozása, működési körülményei.

Az előadók (Bukovics Gergely és Kenyeres Tamás) a megjelent szakembereknek részletesen bemutatták a gyár energiaellátás villamos, gáz, víz, hő (hűtés-fűtés), valamint sűrített levegő rendszerét, kiépítését. Kiemelték a trigenerációs rendszer gazdaságos alkalmazását üzemükben.
A termelési igények növekedése miatt, vázolták a jövő elképzelésüket is, mely szerint a nyíregyházi gyárukat bővíteni kívánják (ami napjainkban el is kezdődött), ezzel a termelési kapacitásuk kb. megduplázódik.

A következő előadást a Magyar Kapcsolt Energia Társaság részéről Papp Tibor tartotta “Gázmotorok múltja, jelene és új követelmények” témában. Az előadó visszatekintett a KÁT időszakra, annak üzemeltetési stratégiájára, majd annak megszűntével új üzemeltetési gyakorlat bevezetésére, a piac- és a környezetváltozás hatásaira. Külön elemezte a megváltozott feltételrendszert, amelynek fontosabb elemei a következők:

– rövid üzemidők (hosszú állások)
– gyakori indítások
– változó (néha alacsony) munkapontú üzem
– öregedő technológia
– nehéz alkatrészpótlás
– távfelügyeletes üzemvitel

Ezekre kellett megtalálni a túlélési stratégiát!

A harmadik előadás kimondottan aktuális témáról szólt, amelyet a Wärtsilä mérnöke, Prohászka Ádám tartott.
Fényképes beszámolója az Egri Hőszolgáltató Kiserőmű teljes rekonstukciójáról szólt, ahol a 4,5 MW teljesítményt 4 db gázmotor szolgáltatja. Az üzemeltetés folyamán komoly üzemzavarok (törések, tüzek, vízbetörés stb.) keletkeztek, amelyek következtében két motor használhatatlanná vált, cserére szorult.
Wärtsilä szervize nyáron két lépcsőben, rekord gyorsasággal végezte el a javításokat és a két motor cseréjét, az erőmű teljes megelégedésére.
Tanulságul kijelenthető: az üzemeltetőnek mindig időben gondoskodnia kell a szakszerű javítások elvégzéséről (sőt néhány fontosabb tartalék alkatrész tartásáról is) és nem utolsó sorban rendelkezniük kell jól képzett szakemberekkel, akik felügyelik a berendezéseket!

A LEGO gyárlátogatás igazi élmény volt számunkra. Betekintést nyertünk egy jól szervezett, automatizált üzem működésébe, a termelés folyamatába, ahol a minőségbiztosítás mindenek felett áll!

A program végén MKET nevében Hamvai László megköszönte a házigazdáknak, hogy lehetőséget biztosítottak telephelyükön a kihelyezett gázmotor munkabizottsági ülés megtartására, amelyen a szakemberek kicserélhették szakmai tapasztalataikat, konzultálhattak aktuális témákban és gazdag ismeretekkel gyarapodhattak. Késő délután igen jó benyomásokkal vettünk búcsút a LEGO-s szakemberektől.
Mint mindig, most is igaz: “Szomszédolni jó és szükséges!”

Lejegyezte: Hamvai László

About wordpress@origami-europe.hu